Onsdag = nytt avsnitt av podden! Japp, jag och vinjournalisten Andreas Grube (som jag också delar säng – och frustration över stopp i avlopp med) släpper varje vecka cirka 40 minuters snack i podden Lustmanualen. Mycket vin, en del annat. Over all? Lust och njut. Ja, det kan låta som en sexpodd, men det är det inte. Än. Men nåväl, ämnet i veckans podd må vara ruskigt romantiskt – och lite sexigt, slurp! Kan ni gissa? I avsnittet snackar vi bland annat om champagne. Oh, detta bubblande afrodisiakum! Champagne får ju som några av er säkert vet bara kallas champagne om det är producerat i den franska vinregionen Champagne, och då gjort enligt en särskild metod (den ”traditionella metoden”) och med ett visst gäng druvor som får ingå (chardonnay, pinot noir och pinot meunier som de tre vanligast förekommande). Andreas den lyxliraren har ju varit på plats ett antal gånger och rapar upp ett gäng tips om man någon gång vill besöka denna mytomspunna vinregion. Jag? Jag har njutit av en herrans massa champagne på hemmaplan. Och garanterat provat (och spottat …) ännu mer. Här nedan kommer två tips på champagner som ligger i ett relativt fint prisspann och som ger mycket skumpa för pengarna. Kanske din nästa firarpava? Tips 1: Thiénot Brut Vintage 2012 (77930), 549 kr i beställningssortimentet.Thiénot är ett relativt ungt champagnehus i en bubblande historia som ju sträcker sig hundratals år tillbaka – men oh vilken bra skumpa de gör. 1972 kickade Alain Thiénot igång produktionen under eget namn, och idag är det ett familjedrivet champagnehus som gör bra skit. Deras Thiénot Brut Vintage 2012 föll mig verkligen i smaken. En blend på 20 % chardonnay, 65 % pinot noir och 10 % meunier. Doften vill jag bära som en lyxig parfym! Det här är dessutom en årgångsskumpa från superb årgång, 2012 liksom – jabadabdoo. Champagnen är något mogen på nosen med inslag av gula äpplen och lite knäckiga röda juläpplen, här finns också macadamianötter, smör, grillad citron och bakad nektarin. Det är runt och fylligt, men fortfarande med en livlig syra och gott om energi. En champagne med både vackert djup och snygg komplexitet, koncentration, stringens och elegans. Har jag övertygat er? Tips 2: Saint-Réol Grand Cru Brut (90024), 369 kr i tillfälliga sortimentet (släpps på fredag 14 april). En skumpa på tillfälligt besök som bjuder på bra vin för pengarna. Här hittar vi en champagne i fylligare, brödigare stil med toner av mogna gula äpplen, macadamianötter, brioche, grillad citron och stjärnfrukt. Krämig mousse och rund avslutning. Snyggt! Bakom den här pavan ligger ett kooperativ av flera odlare som bland annat säljer sina druvor till champagne-hotshots som Deutz, Dom Perignon och Perrier-Jouët. Det här är en så kalla ”Non vintage”, vilket innebär att man blandat viner från olika årgånger. Något som många gånger kan ge vinet en sjyst komplexitet och ett djup. Testa – och njut!