Det progressiva Sydafrika är spännande att följa, och jag gör det med glädje – så gissa om jag var peppad på dagens lunchprovning med Trizanne Barnard som gör viner under eget namn, Trizanne Signature Wines? Här har vi en cool katt som kör sitt eget vinrace – och idag fick jag åka med på en tur som startade med skalmacererad sauvignon blanc och avslutades med läskande cap classique. Häng med!Trizanne är ingen amatör när det kommer till vinmakning. I närmare 22 år har hon utforskat vinvärlden och med studier i Stellenbosch, och med arbete i Australien, Portugal och Alsace, vet hon vad hon håller på med. Och hon älskar att experimentera!2008 började Trizanne göra vin under egen etikett, och genom att jobba med utvalda odlare och hyra in sig på vineri har hon dessutom möjlighet att köra sitt eget race och gå all in på sin vinfilosofi – utan att för den delen behöva vika sig för investerares intressen. ”Att jobba på det här sättet möjliggör för unga vinmakare att kicka igång sin karriär utan att det kräver enorma summor pengar, egen vingård eller att man har en vinmakarfamilj i ryggen”, säger hon. Trizanne jobbar med druvor från två områden i Sydafrika, dels det lite svalare Elim som influeras av Atlanten och så Swartland, som har ett något varmare klimat. Hela rangen av viner som vi provade idag var kul, vibrerande och visade verkligen på det ”nya” Sydafrika. Och vilken härlig kvinna! Hennes motto, liksom mitt, är att vin ska vara inbjudande, kul och inte tas på för stort allvar. ”Det får inte bli snofsigt!” Jag är glad att Trizannes viner nu finns i Sverige – och här är fyra fina favoriter som absolut kommer att klickas hem i sommar: En elegant chardonnay, en klunkig cinsault, en superb syrah och en pava läskande bubblor. Trizanne Benede-Duivenhoksrivier Chardonnay 2021, 399 kr. En välsvarvad chardonnay som bjuder på både fräschör och rondör. Vinet landar mjukt i munnen med toner av äpplen och citrusfrukt, en glimrande mineralitet och en subtil salt överton. Ett vin som balanserar på den fina linjen mellan att ha både ett vackert djup och en delikat elegans. Riktigt snyggt vin som imponerar – även på de snofsigaste av vinkännare. Trizanne Signature Wines Cinsault 2021, 179 kr. Cinsault har varit en druva som mest används i olika blends, men som nu skiner mer och mer på egen hand. Här i en lätt och klunkig stil, utan att för den delen sakna ryggrad. Det andas ungdom med ljust röd frukt, subtil örtig touch och en slank tanninstruktur som håller samman vinet på ett elegant sätt. Det här klickar man hem, lägger på kylning och avnjuter sedan i stora kupor till lite plockeliplock på balkongen. Makeba Cap Classique Pinot Noir 2018, 279 kr. Cap classique är Sydafrikas svar på champagne kan man säga, det jäser liksom champagne två gånger på flaska och är ofta gjort på de klassiska champagnedruvorna. Här har vi 100 procent pinot noir, och som Trizanne själv beskriver det är detta mousserande vin ”bright and beautiful as the spirit of Africa”. Vinet har också fått sitt namn efter afrikanska sångerskan och aktivisten Miriam Makeba, även känd som ”Mama Africa”. Det bjuds på lekfulla bubblor och läskande toner av röda äpplen, nektarin och granatäpple. Vinet är en extra brut, och innehåller alltså mindre än tre gram restsocker vilket gör det torrt och friskt. Ett riktigt härligt sommarbubbel fyllt med sprudlande kvinnokraft. TSW Reserve Syrah 2019, 289 kr. Kryddigt med silkiga tanniner och snyggt sammanhållen frukt. Här bjuds det på eleganta toner av mörka körsbär, röda plommon, granatäpple och tranbär för att avslutas med ett drag nymalen svartpeppar. Ett vin som är jäkligt snyggt och nyanserat, och absolut är gott att njuta på egen hand (gärna något svalt). Men också går fantastiskt fint med krubb, som idag när vi serverades kalv med krossad potatis och örtsmör … Mmhm! Perfekt matchning!