Med nebbiolo närmast hjärtat gör Sara Vezza vinmagi i populära vinregionen Piemonte. Hon balanserar snyggt på gränsen mellan tradition och experimentlusta – och imorgon släpps ett av hennes mest älskade Barolo-viner i tillfälligt sortiment.Sara Vezza har sedan 1999 tagit över vingårdarna i Piemonte efter sina föräldrar. Idag driver hon både sin egen linje under etiketten Sara Vezza, där hon numera fokuserar på mousserande viner – men hon förvaltar även familjeprojektet Josetta Saffirio där fokus ligger på nebbiolo (även om en barbera också ryms i portföljen). I sitt arbete som vinmakare har hon haft som mål att dämpa ekfatstonerna och lyfta fram frukten i vinerna, jobba i samklang med naturen och så frön för framtiden samtidigt som hon värnar traditionerna. Här är just nebbiolo en tacksam druva att jobba med, menar Sara.– Vi har tur som kan producera så vackra viner idag – och just nebbiolo tror jag har mycket bättre möjlighet att åldras än pinot noir, tack vare tanninerna. Och det är årgången som styr. Varje vin och årgång kapslar in de speciella förutsättningarna för just det året.Saras mamma, Josetta, målar vättarna på de vackra etiketterna och nu på fredag släpps Barolo Monforte d'Alba Josetta Saffirio 2020, ett perfekt exempel på hur det kan smaka när historia och modern vision möts i en flaska. Det bjuds på trädgårdsrosor, klarröda körsbär, svart te, nougat, kanel och viol. Vinet har både kraft och finess med fin ryggrad, men också härligt sjung i syran. Det är nu du plockar fram höstens kantarellskatt och slänger ner i en riktigt krämig risotto toppad med parmesan. Om du inte har tålamod att lägga undan en flaska såklart… Psst! Om du, liksom jag, älskar de små vättarna på etiketterna är det en fin idé att köpa på sig ett gäng – nya tider kräver nya etiketter, och vissa flaskor kommer få en uppdaterad design inom kort. TESTA ÄVEN: Sara Vezza Nebbiolo d'Alba Spumante 2019, 279 kr (BS)Nebbiolo är som sagt den druva som ligger Sara varmast om hjärtat och här får vi något så ovanligt som en mousserande variant. Vinet är rödbärigt och friskt av nypon, körsbär och citrus med frisk och elegant eftersmak. En solklar hit till löjromspizza eller crudo på lax. Vinet finns att beställa!