Hon kallas drottningen av Chablis – och med den äran! Med lång erfarenhet och stor respekt för naturen gör Clotilde Davenne vin med nerv och elegans i Bourgogne. I hennes portfölj finns allt från sprudlande crémant, prisvärd aligoté samt eleganta chablis-viner – och även finessrika röda på druvan pinot noir. Ett fullblodsproffs som med ödmjukhet tar sig an vinvärlden och vill att varje årgång ska andas sitt växtår.– Vi sparar kontinuerligt viner och håller på äldre årgångar. När man sedan provar vinerna många år senare kan man verkligen göra en resa via vinet, säger Clotilde och fortsätter: – Vin är inte bara en dryck man kan njuta av, det är också ett levande livsmedel som kan ta dig med i tid och rum. Det jag gör är vinmakarviner som visar på sin årgång. Inga industriviner som smakar lika från år till år, och som förlorar sin energi efter en kort tid. Jag vill göra viner som kan åldras.Förra året kammade Clotilde hem den åtråvärda titeln Årets vinhus när Allt om Vin-galan ägde rum i Stockholm. Och även i år finns anledning att fira, hennes Crémant de Bourgogne har nu stått stadigt i tio år på Systembolagets hylla – ett mousserande vin som ideligen hyllas av vinskribenter. Har du inte testat hennes Bourgogne Aligoté? Då är det hög tid. Ett fruktigt, friskt, lite blommigt och elegant vitt som för 131 spänn levererar mycket njut per krona!Igår fick jag åter träffa Clotilde då hon var på snabbvisit i Stockholm för att visa upp vertikaler av sin aligoté, dels sin mycket prisvärda för 131 kronor som nu finns i beställningssortimentet och som kommer trilla in på fasta hyllan i 300 butiker i mars, men också henne Aligoté Vielles Vignes som hade ännu mer koncentration och nerv. ”Vielles vignes” betyder nämligen gamla stockar, och äldre vinstockar ger i regel inte lika mycket avkastning vad gäller druvor – men det man får ut är däremot av extra bra kvalitet. Hennes Aligoté Vielles Vignes släpps i beställningssortimentet den 12 februari, och gissa om jag kommer klicka hem en och annan flaska? Att prova vertikaler, alltså samma vin men i flera olika årgångar, lär en mycket. Och med handen på hjärtat har jag inte druckit tillräckligt med viner på ”doldisdruvan” aligoté för att veta hur den ter sig med lagring. Men wow, Clotilde bevisar med sina viner att det är ett alldeles utmärkt lagringsvin som med många år på nacken fortfarande uppvisar en härlig syra och pigg ton, men inbakat i fina mognadstoner, nötighet och lite mer ugnsbakad citrus vilket gör vinerna än mer gastronomiska i mitt tycke. I december fick jag även chansen att prova äldre årgångar av hennes hyllade crémant, och om man har tålamodet så är det verkligen värt att köpa och lägga undan ett par flaskor (171 kronor). Jag anser att hennes Crémant de Bourgogne utvecklas lika bra som en bättre champagne, och man kommer definitivt belönas om man gömmer och glömmer några pavor för att njuta av dem om 5–15 år. Missa inte heller hennes bubblande rosé – urgott till snittar med färskost och lax.