I mitt första möte med Chiara Condellos viner blev jag blixtförälskad. De var så rena, snygga och nyanserade. För något år sedan fick jag chansen att träffa denna unga vinmakarstjärna när hon var på besök i Stockholm.Chiara Condello är i princip uppväxt i vingårdarna i det böljande landskapet som kännetecknar regionen Emilia-Romagna i norra Italien. Hon har i branschen kallats för ”underbarn” och ”drottningen av Sangiovese”. Epitet som knappast saknar grund. Hennes ingångsvin, som rätt och slätt heter Chiara Condello har rönt höga betyg och hejarop – inte minst bland svenska vinexperter. Chiara lyckas nämligen med konststycket att producera publikvänliga viner med komplexitet och smakrikedom. Condé rosé (92853) är ett frisk rosévin på druvan sangiovese med snygga toner av körsbär, blodapelsin och örter.Som liten följde hon ofta med sin morfar ut i vingårdarna, och under uppväxten har familjen producerat vin på egendomen Condé, grundat 2001 av hennes far Francesco Condello. Men trots att vinet gått som en röd tråd genom familjen, hade Chiara aldrig något plan på att bli vinmakare. Istället flyttade hon efter gymnasiet till Milano för att plugga ekonomi.– Men efter att jag tagit examen stod jag utan jobb, så jag tänkte att jag lika gärna kunde flytta tillbaka till min familj och hjälpa till på vingårdarna under tiden. Jag stannade även under skörden, eftersom jag kände att jag ville vara med, och började uppskatta det lugna småstadslivet mer och mer. Jämfört med Milano fanns här ingen uppfattning om tid, jag gillade det lugna lunket och hur man uppskattar de små tingen i vardagen, säger hon.Chiaras nyfikenhet för att själv göra vin växte, och när hon via sina föräldrar fick en plätt i området Predappio började hon med detsamma producera vin som hon själv vill dricka. Hon hade sin linje klar och tydlig från början: Hon ville få druvan Sangiovese att blomstra och visa sin terroir, växtplats, i glaset. Resultatet? Fruktdrivna och välbalanserade viner med mycket energi. Succén var snart ett faktum. ”Jag vill göra vin med respekt för naturen”Idag är Chiara vinmakare både för produktionen på familjeägda vinhuset Condé (rosévinet på sangiovese är riktigt bra), men styr också sin egen produktion – med ambitionen att skapa rena viner där druva, ursprung och årgång får tala.– 2015 startade jag mitt eget vineri. Jag har både utbildat mig inom vin, men det har också varit mycket ”learning by doing”. Jag har jobbat i vingårdar i Bourgogne, lärt mig massor och försöker att hålla mig uppdaterad om vad som händer på andra håll i vinvärlden. Det som är viktigt för mig är att göra vin med respekt för naturen.Ett av hennes mest uppskattade viner, som finns tillgängligt i beställningssortimentet, är ett vin på druvan sangiovese och är döpt efter vinmakaren själv: Chiara Condello 2018. För 199 spänn får du här riktigt bra droppar. Mörka körsbär, vinbär, viol, och örter i stram men ändå generös stil. ”Ett litet mästerverk för prislappen”, skryter importören. Och jag är beredd att hålla med! I den lite lägre prisklassen hittar vi relativt nylanserade Al Caleri, även här är det druvan sangiovese som spelar huvudrollen och det bjuds på mogna mörka bär, örter och lakrits i fin harmoni. Inget annat än ett fynd! Vilken är den största utmaningen när det kommer till att göra vin idag?– Att hantera klimatförändringarna. Det blir varmare och varmare. Vi måste hela tiden anpassa oss till extrema väder, särskilt torka och hetta under somrarna, vilket kan vara väldigt utmanande. Men med teknik som också går framåt, kan man ändå parera vissa överraskningar, menar Chiara. – På tio år kanske vi har två årgångar som är kritiska. Men i och med att tekniken också går framåt, kan du kan alltid få fram det bästa från druvorna.Hur ser framtiden ut för vinhuset Chiara Condello? Finns planer på att utöka produktionen?– Om jag hittar vingårdar som jag gillar som är det självklart att jag vill ta över dem. Men när jag startade så hade jag ingen ambition att gå ut stort, jag ville hålla mig fokuserad på att göra bra viner i mindre skala. I framtiden vill jag fortsätta att fokusera på sangiovese, med jag strävar alltid efter att öka kvaliteten på mitt vin.Vad har du själv i glaset, om du inte får välja ditt eget vin?– Jag älskar många typer av vin! Genom att prova mycket vin från olika länder och regioner har jag chansen att komma i kontakt med andra producenter. När du smakar vin från andra regioner kan du inte ta deras hemliga recept och applicera det på din egen vinmakning, men du kan inspireras, och det tycker jag är viktigt när det kommer till att utveckla mig själv som vinmakare. Flera flaskor av Chiara Condellos vin Le Lucciole med handmålade etiketter som speglar varje årgång.Kuriosa: Etiketterna på Chiara Condellos vin Le Lucciole, som är ett vingårdsbetecknat vin, byts ut varje år och handmålas av konstnären Francesca Ballarini. Chiara ger henne ledtrådar om växtåret och skörden, och utefter det skapar Francesca ett konstverk som sedan får pryda den nya årgångens flaskor.– 2018 började jag dejta en kille som nu är min pojkvän, och på den årgången har Francesca målat oss på etiketten, säger Chiara och ler.