Varje månad lyfter vi en kvinnlig dryckesprofil i nyhetsbrevet ELLE Vinspecial (signa upp!) och häromsistens gjorde jag en intervju med Hedda Spendrup – bryggmästaren som tagit den svenska ölscenen med storm med sitt bryggeri Omaka och restaurangen och baren med samma namn. Nyligen lanserades hennes ljusa lager Betong i fasta sortimentet. Hur kom din senaste öl Betong till?– Vi hade många gäster i vår bar som efterfrågade en ljus, krispig och lättdrucken lager. Jag var emot det från början och tänkte att det var lite tråkigt, men gav mig till slut fan på att göra det bästa ljusa lagern som fanns – med toppingredienser. Så kom Betong till. Jag tycker att den är grym!Vad korkar du upp när du vill fira, utöver öl?– Jag firar med en bättre flaska nebbiolo. Jag älskar producenten Massolino. Men det är mest min kille som har koll på vin … haha.Har du någon kvinnlig förebild inom branschen? – Det finns många! Jessica Heidrich (Hop Notch Brewing och Vaxholms bryggeri), som är en av de första kvinnorna i mikrobryggeribranschen, och Anna Wikner på Stockholms Bränneri, de var tidiga på gingrejen. Det finns många kvinnliga företagare som kämpat och som jag ser upp till.Ser du några öltrender framåt? – Lagern, och tysk öl generellt skulle jag säga, börjar bli större och större. En annan trend är suröl med mer balanserad och lättdrucken syra. Det är inte längre bara ölnördar som dricker det. Fler bryggerier gör dessutom läsk nu, craft soda, vilket jag tror har att göra med att fler väljer alkoholfritt. Även vi på Omaka håller på att utveckla alkoholfri öl.Vilken är din bästa dryckes- och matparning just nu?– Då måste jag säga Betong och en mortadellamacka, det är så gott! På Omaka har vi också en öl som heter Svartskog, bryggd med chokladmalt, hallon och svartvinbär. Den är lite som en stout i grunden som toppas med en syrlig och bärig smak. Fantastisk ihop med en ankleverpaté där ölets syra bryter av fetman och bärigheten kompletterar smakerna istället för en marmelad.