1. Du serverar vinet för varmt. Temperatur är A och O för att vinet ska kunna skina på bästa sätt. Och tyvärr så dricker många svenskar sina röda viner för varma. Vem har inte haft en morsa som förvarat sin rödpangarne vid spisen? Just det. Och den traditionen, med att förvara sina röda viner i rumstemperatur – inte sällan nära varma källor som spisar eller element – gör inte vinet rättvisa. Om vinet kommer upp i temperatur så kan det hända att alkoholen börjar smaka mer och man upplever vinet som eldigt, det kan också te sig strävare. En bra tumregel är att låta röda viner stå i kylen, och att du sedan ta ut det en halvtimme innan det ska serveras. Lättare röda viner serverar du med fördel ännu svalare än kraftiga röda viner, tänkt en elegant grenache som du plockar från kylen och häller upp i en bourgognekupa till en charkbricka. Wow! Vinet kommer under tiden i glaset öka i temperatur relativt snabbt, så där kan du göra en liten smakresa.2. Du serverar vinet för kallt. Ett glas kallt vitt vin, mmhm … Ibland finns inget godare än något riktigt svalt som fuktar strupen. Men om du vill få ut det mesta av aromerna ska du även här vara noga med temperaturen vad gäller vita viner. En del vita viner med mycket frukt, krydda och smak gör sig bäst om de inte är iskalla – utan istället får komma upp lite i temperatur och andas lite innan servering. Annars är det lätt att frukten blir dämpad. Här snackar vi fatlagrade vita viner, som exempelvis vit bourgogne, eller för den delen en brödig champagne. Champagne som är lite bredare och djupfruktigare i stilen smakar allra bäst om den inte är iskall – utan får komma upp till 12–14 grader. Testa! 3. Du låter inte vinet andas. Vissa viner behöver få lite tid till att andas och blomma ut när de varit instängda i en flaska. Man kan jämföra det med hur vi känner oss efter en natts sömn. När klockan ringer på morgonen är det ganska skönt att ligga och sträcka ut sig en stund och ladda innan man hoppar upp. På samma sätt mår vissa viner bra av att få lite space till att bli sitt bästa jag, annars kan de upplevas som dämpade och knutna. Många viner vinner på att luftas en stund, särskilt röda viner som i början kan upplevas som lite knutna, strama och snipiga. Generellt sätt kan det handla om viner på druvor som merlot, syrah, nebbiolo. De gånger jag luftat viner en stund har det varit bordeauxer eller supertoscanare. De kan du med fördel hälla upp på karaff och låta stå en halvtimme, så ska du se att de snart öppnar upp sig. Väldigt mogna viner får man vara försiktig med, de ska inte luftas lång tid i förväg innan servering – då kan istället vinet ”dö”.4. Du förvarar vinet fel. Med en lite blinkning till punkt 1, så är det många som förvarar sina viner i rumstemperatur och inte tänker på att solljus och temperaturskillnader kan påverka vinet och dess utveckling. Nej, man behöver absolut inte ha en vinkyl, men tänk gärna på att förvara dina viner mörkt och svalt. Under sängen kan vara ett bra ställe, eller i en garderob. När jag bodde i min lilla etta för några år sedan, med extremt begränsade förvaringsutrymmen, köpte jag en sån här hylla på Ikea och satte in i en garderob. Perfekt lösning just då! 5. Du serverar i fel glas.Jag erkänner – jag är en glasnörd. Men man behöver inte vara speciellt bevandrad i vinets värld för att snabbt inse att – jo, glaset spelar roll! Och oftast ska man ge vinet en större kupa än vad man först tror. Lätta röda viner som pinot noir gör sig bäst i en rund fiskskålsformad kupa med lite avsmalnande öppning, medan exempelvis en frisk riesling visar sig från sin bästa sida i en mindre, smalare kupa där syran och frukten koncentreras mer. Att välja rätt glas till sitt vin ger vinet förutsättningar att smaka som bäst. Mina favoritglas är Riedels Veritas-serie där de har druvspecifika glas. Jag har tidigare skrivit om vinglas HÄR och HÄR.