Så här de brinnande dagarna innan jul känns i alla fall min hjärna som rotmos. Det känns att det är den mörkaste månaden sedan stenåldern, för jävlar vad trött jag är. En ledig dag kan jag LÄTT klämma in tre powernaps. Men året har inte bara varit mörkt och trött, det har också funnits ljusglimtar. Jag bad Chat GPT skriva ett gäng frågor för att sammanfatta mitt vinår 2025. Here we go! Vilket vin drack du när du verkligen slappnade av i år?– Det måste ha varit kring midsommar på landet när vi korkade upp Arndorfer Rosé och jag kände smaken av semester. Vilket vin var du överdrivet skeptisk till – men ändrade dig?– Ett rosévin från lilla producenten Chateau Palayson belägen utanför Nice. Jag drack vinet på plats med den sydfranska solen i nyllet. Årgången var 2021 och bleka roséviner från Provence är inte direkt kända för att åldras väl. Men det här rosévinet smakade verkligen bra och frukten hade fått en charmigt solmogen, nästan orange ton. Årets mest oväntade vinögonblick?– Att få vandra omkring bland vinrankor i ett vykortsvackert Alto Adige. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, men den resan imponerade stort, både vad gäller alla arrangemang, naturen och vinerna. Jag ser fram emot att se fler viner från regionen i Sverige under 2026, jag vet bland annat att det kommer att lanseras en spännande flaska på den lokala druvan schiava (som jag älskade!) Läs mer om Alto Adige här (och få ett gäng grymma vintips!) I Alto Adige gör man bland annat otroliga viner på pinot blanc (aka pinot bianco eller weissburgunder). Vilket vin drack du i fel sammanhang?– Det måste ha varit när jag delade en flaska från Jolie Laide (amerikansk producent som experimenterar mycket med franska druvor) med mamma och pappa. De fattade inte riktigt storheten utan ojade sig mest över hur dyrt vinet var. Vi hade lika gärna kunnat ta ”husets röda” to be honest… Stupid me! Ett vin du överraskades av?– Cervaro della Sala vet jag gjorde stort intryck på mig under min resa till Antinoris olika estates i Umbrien och Toscana. Vi snackar alltså om ett vitt vin från Umbrien, gjort av chardonnay och en skvätt grechetto av familjen Antinori på Castello della Sala. Vinet är jäst och lagrat delvis på ek, men alltid med precision: citrus, gula äpplen, nötighet, en diskret krämighet och en tydlig mineralisk stramhet. Det är ett vin som förenar internationell elegans med platskänsla – seriöst utan att vara stelt, och ofta ännu bättre med några år på nacken.Och alla runt bordet sa ”wow!” Vilket vin var en sällsynt sipp?– Charles Heidsieck Blanc de Blancs 1996 som jag fick smaka på under en presslunch på restaurang Ergo. Champagne av den kalibern med alla dessa år på nacken kan verkligen benämnas som vinmagi! Vilket vin gav mest smak för pengarna? – Det röda vinet Carlevana från Moldavien som dök upp i tillfälligt sortiment i våras var ett jäkla kap för sina 135 kronor. Jag ångrar att jag inte köpte sjuhundra flaskor till, men hoppas på en återlansering 2026! Vilket vin fick dig att tystna av njutning?– Dirty Little Secret från sydafrikanska vingeniet Ken Forrester som gjorde chenin blanc ”great again”, för att citera en galning. Att få sippa på chenin av den här kalibern är… ja, det finns inte ord. Full fräs på Wine Weekend på Smådalarö.Årets roligaste vin-event?– Jamen det måste ju vara Handpicked Wines underbara Wine weekend som jag och min vän Linnea fick åka med på. Jag skrattade, dansade, badade, vinade och gick på intressanta masterclasses. Drömhelg! Och i år får jag vara värd? LYLLOS MIG! Här kan du boka in dig och en partner/vän – det blir svinkul!Något du slutade låtsas gilla i år?– Barolo med ålder. Det är fan inte gott med övermogna viner, och jag är trött på att låtsas att det är ”magi” att dricka typ en -68 som smakar mumie. Årets vinupptäckt? – VineVinu, en ljuvlig ny producent i Portugal som jag fick äran att luncha med i våras. Vinmakare är far och son Luís och Manuel Cerdeira. De är svingulliga och gör magiskt bra viner (tänk att lyckas så BRA med sin första årgång?!) Deras alvarinho (som finns i BS) är magisk. Läs mer om VineVinu HÄR.Vin du drack för att vara artig?– Det måste väl ha varit någon alkoholfri prosecco på en av jobbets många aw:s. Jag dricker helst inte alkohol om jag senare ska iväg och träna eller bara vill ha en lugn kväll, så då blir det ofta Mionetto Alcoholfree som serveras …