Julhelgen närmar sig med stormsteg, och kanske har du inte riktigt kirrat drycken än till julbordets gottigheter? I've got you covered! Här tipsar jag om tre personliga favoriter som finns att få tag i på de flesta systembolag runt om i landet och som passar utmärkt till allt från den gravade laxen till den saftiga köttbullarna. 🥂 Rosébubbel att skåla in julen med. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut, Frankrike, Bourgogne, 159 krVarför inte fira in julen med rosaskimrande bubblor i glaset? Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut är en charmig rosécrémant från Bourgogne med pigg syra och bärig fräschör. Smaker av smultron, hallon och jordgubbar möter kexiga toner och ett stänk grapefrukt. Elegant men lekfull – och dessutom snäll mot plånboken. De friska bubblorna balanserar julens rika smaker och lyfter det salta. Gott till julens gravade och kallrökta lax, kalkon, julskinka, milda ostar och rätter med rödbetor.💫 Riesling med restsötma till lax & sill. Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2024, Tyskland, Rheingau, 139 krGravad lax är för många ett av julbordets måsten – och Kloster Eberbach Riesling Kabinett är dess perfekta partner. Vinet kommer från klassiska Rheingau och bjuder på knivskarp syra, låg alkohol och en elegant liten sötma. Smaker av grönt äpple, citrus och vita blommor möter laxens fett, sälta och dill med kirurgisk precision. Syran fräschar upp, sötman rundar av och varje tugga känns lättare. Ett skolboksexempel på varför riesling är julens smartaste vinval.🍷 Pinot till skinkan och det småvarma. Dicey Dice Pinot Noir 2023, Nya Zeeland, Central Otago, 119 krLäckert lyckokast från Nya Zeeland som känns som klippt och skuret för julbordets lite lättare kötträtter. Saftig körsbärs- och hallonfrukt möter fin örtighet och en diskret kryddighet, allt inramat av pigg syra och silkeslena tanniner. Den eleganta stilen gör att vinet inte tar över, utan lyfter rätter som kyckling, kalkon, skinka och svamp. Ett vin som smakar mer än det kostar.