2024 går mot sitt slut och det har – som oftast – varit ett år med både skratt, gråt, lycka och ångest. Det dåliga får vara kvar på den här sidan året när jag stänger dörren och kliver in i 2025, medan det som varit kittlande, hjärtvärmande och bra kapslas in i varmt minne. Här kommer det bästa från 2024. Tack och good bye! JANUARI – VÄLKOMMEN BETSY!Valpfeber. Jag inledde året med att vara jättesjuk i flera veckor. Hosta, öroninflammation, dåliga värden – you name it! 🤠 Men vad gjorde det när jag hade en liten gullig valp att titta på? Den 14 januari hämtade vi Betsy, vår labrador retriever, och gudarna ska veta att det INTE är en lätt match att ha hundvalp. Hon har bitit sönder lister, bajsat på varenda jävla matta, ätit upp alla mina trosor (japp …) och varit allmänt bångstyrig. Men hon har också varit den största glädjen och det gosigaste goset. Betsy, åh, Besty! Har ni sett något sötare?FEBRUARI – ROLIGA VINUPPTÄCKTERVinösa upptäckter. Februari var verkligen ett race av roliga provningar, från småskalig pinot noir-produktion i Lombardiet till brittiska stilla viner till tropisk pet nat. Som denna på bilden nedan, som blev en energiskjuts och sprittande favorit i väntan på våren. Släpps förhoppningsvis i tillfälligt sortiment igen snart. Pärlande, fruktig och alldeles underbar.MARS – STADSHUSKÄLLAREN & VACKER TASSEn cocktail till, tack! Mars är en av de jävligaste vårmånaderna tycker jag. Man slits ständigt mellan hopp och förtvivlan. ”Var ÄR den jävla våren?”, tänker man ständigt. I väntan på sol och värme roade jag mig med att gå på ett fabulöst pressevent på Stadshuskällaren där Stockholms bränneri serverar drinkar. Jag älskar deras grejer. Och lokalerna är ju bara för vackra, med takmålningar och anrika valv. Psst! Missa inte att prova deras alkoholfria Apéro! Stadshuset inhyser några av Stockholms vackraste lokaler.Vacker tass. Denna lilla varelse som på fyra små tassar stormat in i vårt liv. Dessa vårvinter-månader ägnades åt mycket träning med henne, bland annat ”vacker tass” ute på landet. Alltså kolla på henne! Hon ser ut som en liten seriefigur? Är kär. APRIL – MAT & DRYCK I MASSORParis & Champagne. April är nog årets mest händelserika månad. Jag och Andreas stack till Frankrike och Champagne för att där besöka två favorithus: Charles Heidsieck och Palmer & Co. Magiskt! Sedan njöt vi av ytterligare två dygn i Paris där vi strosade, var lagom kulturella och utforskade stans vinbarer. Min goda lilla guide kan du läsa HÄR. På plats hos Charles Heidsieck i Reims. Längtar tillbaka till Paris pittoreska gator.Lunch-lansering på lyxkrog. Jag hade även nöjet att få provsmaka Seafood Gastros nya lunchmeny, och både maten och vinerna imponerade såklart. Vad annars, med ett proffs som Mathias Dahlgren bakom spakarna? Läs mer om det här! Desserten var omöjlig att motstå.Charmig chardo. Ett av vårens månadens mer imponerande viner sett till priset var Decoy Chardonnay, och det kom verkligen med smak av vår och sol. Deras pinot noir är också grym! Lanseringen av Bollinger Le Grande Anée 2015 firades på Aira där jag och ett gäng andra vinskribenter och sommelierer var inbjudna till en hejdundrandes lyxmiddag. Och då är jag liksom tacksam för att jag och min man jobbar i samma bransch och får gå på såna här roligheter tillsammans. Och vilken champagne sen … Alla kvällar på Cork. Ett av mina absoluta favoritställen i Stockholm. Så mysigt, familjärt och fokuserat. Och vinerna! I can't get enough. Har du inte pallrat din lilla vinstjärt hit redan så är det hög tid 2025! MAJSommarens läckraste lambrusco. Vigna Rosa Lambrusco från Vinoteket var nog min pärlande favorit i somras, som med sin bäriga ungdomlighet men ändå seriösa smakdjup verkligen imponerade. Kommer köpa ett gäng flaskor och ha i beredskap till kommande säsong! Vintripp till Sicilien. I maj stack jag och ett gäng vinskribentkollegor till Sicilien med importören Nigab för att besöka deras producent Cantine Settesoli som gör vin på de västra delarna av ön. Jag gillar deras premiumserie under etiketten Mandrarossa, och deras Etna-grejer! Intressant, lärorikt och väldigt kul (inte minst att få skäll från ett gäng gamla nonnor som förgäves försökte lära mig att göra egen pasta …) En bättre utsikt från provningsrummet. Annat kan man säga om Systembolagets bunker där man sitter flera gånger i månaden… Grillo och frappato – två favoritdruvor som växer och frodas på Sicilien. För när de görs bra, så smakar det väldigt, väldigt bra!Vår första bröllopsdag. Den 27 maj firade jag och Andreas vår första bröllopsdag. Det var fint. Och jag blir skrämd över hur fort tiden går? Vi satt ju nyss och hade och hade ångest över bordsplaceringen av våra gäster...? Jag har i alla fall hittat den bästa för mig. Älskar dig, Andreas. Snart, eh, TVÅ(?!) år sedan – OMG!JUNIBåthunden Betsy. Äntligen fick hon premiäråka båten – och det i en sprillans ny flytväst! Annat kan man säga om 70-talsgarnityren som jag och Andreas bär, haha! Tacksam för att ha en hund som varken knusslar på båt, i bil – eller andra fordon. Drömgott duschvin. Sekt, mousserande vin från Tyskland, inte sällan på druvan riesling, och den här pavan är verkligen ett kap! Kvinnlig vinmakare, utmärkta bubblor. Köp och testa! Rosendal Garden Party. Jag, Andreas och min vän Linette pep iväg till Rosendal Garden Party en juni-söndag för att spana in The Cardigans och Grace Jones. Jag vill nu bli Grace Jones när jag blir stor, tack! Där fanns dessutom massor med god mat och goda viner, Pompette – en favoritimportör – hällde smarriga droppar hela helgen. Farligt! Vi hängde en del framför scenen, men ännu mer i baren. Midsommar i skärgården. Solen kikade fram, det var dans runt stången och vi åt god mat. Svensk sommar ändå! JULI – VACAY & VARMA KVÄLLARSemester. Allt jag vill ha, alltid. Luncherna på Gällnö och de vinösa middagarna på Svartsö är sann lycka. Läs min skärgårdsguide här! Rökta räkor på Gällnö, ett must have sommartid! Nattbad med vin och cigarr. De svenska, varma sommarkvällarna går att räkna på en hand, men när de dyker upp får man passa på att nattbada och smyga med ett glas vin – och kanske en god cigarr. AUGUSTI – KRYSSNING TILL ÅBO Gastronomi på andra sidan Östersjön. Ja, i augusti kryssade vi över vattnet för att uppleva Åbo – och det var så HIMLA kul och mysigt! Här finns flera fantastiska vinbarer och somriga hak, suveräna restauranger för finsmakarna och kul saker att se och göra. Som att sjunga karaoke in på småtimmarna. En guide kommer – det här är vårens destination! På Viking Line kan man boka riktigt bra restauranger och få bort vid panoramafönstret ut mot fjärden. I Åbo kör de vinfestival vid kyrkan om sommaren. Amen to that! SEPTEMBERSpanien, por favor! I början av september var det dags att dra till España, närmare bestämt Rueda och Barcelona, bland annat, för att besöka Francois Lurtons projekt och familjen Torres som är stora spelare i vinvärlden. Det var mäktigt och lärorikt. Ett blogginlägg om mitt besök kommer! Miguel Torres är en legend inom vinsvängen – och vi fick ta del av mycket information och goda viner under vår vistelse hos familjen. Inhemska druvor dyker upp mer och mer – jag ser fram emot vinåret 2025!Andreas boksläpp. Den som alltid imponerar mest på mig är min egen make. Ursäkta mitt skryt – men jag har aldrig träffat någon som är så målmedveten, ambitiös, plikttrogen och skicklig. I september kom hans debutdeckare, en spänningsroman om vin – och han är REDAN igång och skriver på uppföljaren. Wow! Köp boken – den är riktigt bra och rolig att läsa om man älskar vin. OKTOBERGod bless Godello. Om det är någon druva som jag snöat in lite på under året så är det godello. Dels för att man på vår kvarterskrog Astrids i Ängby serverat en gudomlig sådan på glas, och för att jag nog är inne på fjärde flaskan av Polvorete Godello nu. Jag hoppas hitta fler godbitar under 2025! Vinet som serverats på Astrids. I'm gonna hunt this bottle down! NOVEMBER Färna herrgård & spa. November är väl ändå den rövigaste månaden på året? Mörk, kall och oändlig. Därför behöver man treata sig själv, och fatta min lycka när Andreas överraskade mig med ett dygn på Färna herrgård & spa. Här kan ni läsa mer om den vistelsen, men det var som balsam för själen. December skippar jag faktiskt, då jag … inte gjort något särskilt? Liksom bara knegat på och längtat efter lite ledigt. Det är ju alltid ett race, så att säga. Men nu ska här firas nyår med en massa smarrigt vin och sedan ska jag vila mig in i 2025 som kommer att bjuda på flytt, roliga vinprovningar och projekt – och kanske ytterligare en grej som jag än så länge håller hemlig. Puss, skål och gott nytt år!