Är man en winelover och druvnörd (eh, busted) håller man koll på druviga dagar – och imorgon, den 7 september, är det dags att fira cabernet sauvignon, då det är Internationella cabernet sauvignon-dagen. Tjoho! Cab är även känd som ”kungen av druvor” – för ja, det är en av världens mest odlade. Nu grottar vi ner oss i denna älskade, blå druva som är full av smak, historia och kul kuriosa! På slutet kommer också tre druvrena vintips. Let's go! • Cabernet Sauvignon: En världsresenärCabernet sauvignon är (liksom många andra druvor) en äventyrlig globetrotter. Ursprungligen kommer den från regionen Bordeaux i Frankrike – men har med åren spridit sig över hela världen. Du hittar den nu i vingårdar från Kalifornien till Chile, vidare till Australien och Sydafrika. Bland annat. Columbus is that you?• Mjuk på insidan, tuff på utsidan På druvan cabernet sauvignon gör man ofta tanninrika, kralliga viner som står pall för långlagring i vinkällaren. Och varför är detta så passande? Jo, man kan säga att cab är en mjukis med ett hårt skal. Det tjocka druvskalet ger vinet både gott om färg och tanniner (strävhet). Denna kombination ger vinet sin karakteristiska kraftfulla smak och lite ruffa struktur. Med åren slipas tanninerna av något och vinet ”mjuknar”.• En stjärna i Bordeaux I Bordeaux i Frankrike är cabernet sauvignon en riktig stjärna. Den får ofta trängas i flaskan tillsammans med andra druvor som merlot och cabernet franc (då snackar vi en klassisk Bordeaux-blend) för att skapa några av världens mest prestigefyllda viner. Om du får chansen att prova ett Bordeaux-vin kan du vara säker på att cabernet sauvignon spelar en betydande roll i smaken!• Bombastisk charmörAtt sippa på en bra cabernet sauvignon är som att öppna en skattkista av smaker – här kan man finna mycket guld! Svarta vinbär, cederträ, grön paprika, nyvässad blyertspenna och mogna plommon är stiltypiska doft- och smaknoter. Om man vill verka förnäm kan man också slänga sig med ”Oh, doftar cigarrlåda!” medan man snurrar glaset och sniffar högt.• Blir ofta bättre med åren Det är (möjligtvis) inte mycket som blir bättre med åren, men en välgjord cabernet – damn! Många av de mest välgjorda cabernet-vinerna har potential att åldras i decennier, och smakprofilen utvecklas med tiden till att gå mot mer mogna toner som torkade bär, höstlig skog, torkade örter och läder samtidigt som strävheten rundas av. Så om du lyckas trilla över en äldre cabernet sauvignon på hyllan, våga dig på en smakresa genom tid och rum.Så: nästa gång du öppnar en flaska, tänk på vilken resa denna lilla druva har gjort för att hamna i ditt glas – och njut! Tre cabbar med olika ursprung:Ringbolt Cabernet Sauvignon 2021, Australien, 159 kr. Här har vi en riktigt bra cab med stiltypisk doft av svarta vinbär, blyerts, grön paprika och mogna plommon. Härligt frukt, och bra balans och längd i smaken. Utmärkt till grillad burgare eller en riktigt fin köttbit med bea och rostad potatis.Chateau Ste Michelle Indian Wells Cabernet Sauvignon 2019, USA, 249 kr. Härliga toner av solmogna hallon, björnbär och lite plommon med en hint av salvia och lagerblad, kokos, choklad och vanilj. Fylligt och generöst, men också balanserat med fin struktur. Korka upp till en smarrig biffsallad.Catena Cabernet Sauvignon 2020, Argentina, 169 kr.Laura Catena är inte bara vinmakare, utan har dessutom lagt grunden för Catena Institute för att utveckla framtidens vinnäring. Denna fylliga cab bjuder på generösa plommon- och björnbärstoner, örter, touch av blyerts och mörk choklad.