Idag, den 30 oktober, firas Internationella carignan-dagen runt om i vinvärlden, så låt oss hylla denna blå darling en stund genom att djupdyka i historia, ursprung – och dagens moderna varianter. Psst! Missa inte mina tre grymma vintips längre ner i inlägget. Foto: TT/ShutterstockPersonlighet, fräschör och kryddig charmOm carignan vore en person skulle den vara den där kompisen som alltid pratar lite för högt, men som man inte kan låta bli att älska. Det är en druva med historia, temperament – men som också kan uppvisa en oväntad dos elegans. Carignan har sina rötter i Spanien (där den även heter cariñena eller mazuelo), men blev under 1900-talet nästan mer fransk än baguetten själv. I södra Frankrike – framför allt Languedoc-Roussillon – planterades den i enorma mängder för att leverera volym och kraft till enklare bordsviner. Men: mycket har hänt sedan dess. De gamla stockarna har blivit vinvärldens nya favoriter, och carignan gör nu en välförtjänt comeback – och idag kan vi njuta av viner med personlighet, fräschör och kryddig charm.Smaken då? Carignan är som bäst fruktig, pepprig och energisk – med smak av mörka bär, plommon, örter och ett lätt rustikt bett. Den har rejäl syra, ofta tydliga tanniner, och trivs riktigt bra när den får sällskap i en blend med grenache och syrah (nu snackar vi Châteauneuf-du-Pape-vibbar). Men solo kan den också glänsa – särskilt när druvorna kommer från gamla stockar i stenig jord. Den här flaskan finns i fast sortiment för 99 kronor och levererar bra vin sett till den låga prislappen. Här växer Carignan idagFörutom i Sydfrankrike hittar du druvan i Spanien, Sardinien (där en lokal klon på druvan kallas carignano), men även i Kalifornien och Chile – där moderna vinmakare lyfter fram den med lätt hand och massor av karaktär. Rolig fakta att slänga in på nästa vinmiddag? Here you go:• Carignan är en sent mognande druva – den kräver mycket sol och tålamod.• Den växer inte sällan på bush vines, rankor som inte är uppbundna, vilket ger koncentrerade, smakrika viner.• I naturvinsvärlden har carignan blivit en hipsterfavorit – frisk, saftig och ofta serverad lätt kyld.Kort sagt: Carignan är beviset på att gamla druvor aldrig dör – de bara hittar nya fans. Från volymvin till kultdruva, från rustik till raffinerad. Så nästa gång du ser carignan på etiketten: ge den en chans. Den kan vara precis det du inte visste att du saknade i glaset. 3 bra flaskor att haffa nu eller beställa🍷 FRANSKT FYND. Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes 2023, Frankrike, Languedoc-Roussillon, 99 krDet här vinet är ett riktigt fynd i fast sortiment, vi snackar gamla vinstockar (vieilles vignes) i Languedoc som levererar stor smak för liten peng. Producenten Abbotts & Delaunay, lett av Laurent Delaunay, kombinerar finessrikedom med sydfransk värme. Smakprofilen? Fruktigt mörka bär, lakrits, choklad och mjuka tanniner – perfekt till örtig lammgryta eller entrecôte med rostad potatis. 🍷 CHILENSK CHARMÖR. Glup Carignan 2023, Chile, Maule, 179 kr, BS Ett energiskt vin från Maule-dalen i Chile: Smaken levererar skogshallon, choklad och färska örter i ett mellanfylligt paket med livlig syra och bra struktur. Vinmakarna – Julio Bouchon och David Nieuwoudt – hämtar druvorna från gamla stockar där odlingen skett utan bevattning (så kallad dry farming) och med minimal intervention. Det är ett vin som både funkar att njuta på egen hand, men som också har seriositeten att hänga med på höstens mat: gärna ljust kött, lamm eller smakrika vegetariska rätter.🍷BEDÅRANDE FRÅN BUSH VINES. Moretta Wines Carigno del Maule 2020, Chile, Maule, 249 kr, BS Ett kul och seriöst vin från två driftiga vinmakarkvinnor – Natalia Poblete och María José Ortúzar – som jobbar med 75‑åriga bush vines i Maule‑dalen. Fruktig med skogshallon, mörka körsbär, örter och rosépeppar, elegant tanninstruktur och mineralisk finish. Gott till exempelvis pitabröd med pulled pork och en mild salsa.