17 januari, och den fattigaste fredagen på hela året. Men visst kan man skåla trots att det är många dagar kvar till lön. I boken ”Vin för en dålig dejt” har vi ett kapitel som heter just ”För mycket månad kvar på lönen”, och inget annat datum passar bättre att dela detta än just idag! Plånboken öppnas, rafsas ur. De tunna papperslapparna – som tydligen kallas kvitton – singlar ner på köksbordet framför dig som knastriga löv en torr oktober då träden färgas brungrå av krumma blad. HUR är det ens möjligt!? Det var ju nyss löning och redan nu visar kontot oroväckande låga tal på skärmen – och de sorgligt prasslande lapparna skvallrar allt för högt om ditt vidlyftiga leverne. Det svindlar. Det är som om ett slukhål plötsligt öppnat sig framför dig och glufsat i sig en alldeles för stor tuggaav den slant som skulle räcka månaden ut. ”Vart har pengarna tagit vägen egentligen? Jag fattar ingenting”, tänker du enfaldigt. Fastän du också vet svaret alltför väl.Just det, det var ju den där vinröda kappan som var rätt dyr. Och så den där sjukt smarriga vinlådan som inte gick att låta bli att klicka hem trots att det kontot skulle hållas stängt ett tag. Och så den där vinlunchen utan slut, de där rundorna med cocktails på aw:n som det kändes så kul att få bjuda på, den där schyssta weekendbagen på Tradera och, och, och … Att man aldrig lär sig.”Ja ja, livet är till för att levas och pengar är till för att brännas, det är väl inget att orda om”, tänker du medan du för över pengar från det där sparkontot som på något sätt aldrig verkar växa. Ekonomisk ångest skola med goda drycker bedrifvas! Men hur ska man nu klara sig hela vägen till nästa 25:e? Man vill ju fortfarande kunna dricka lite pangigt vin och njuta av livet, goddammit! Lugn, bara lugn. Första vinhjälpen är nära; vi är redo att rycka ut med syrgas, hjärtstartare och adrenalinsprutor. Självklart går det att koka soppa på en spik och skapa glädje i tillvaron även om kassan är skral. För ja, man kan ha sina åsikter om Systembolaget och den allmänna kvaliteten vad gäller utbudet och variationen på hyllorna, men det finns ändå ett gäng skinande guldkorn som är perfekta att haffa när svångremmen behöver dras åt. Sådana som vi vinmänniskor brukar kalla för ”fynd”. Helt ärligt, vi skulle kunna sätta ihop en ganska gedigen lista på viner under och runt hundringen som levererar dunderprima, inte minst om man ska matcha en lite mer ekonomiskt hållbar kosthållning. Krispigt vitt till fiskpinnarna? Javisst! Något passande rött till falukorven med de stuvade makaronerna och en klick ketchup? Jajamen! Kanske till och med något vettigt bubbel om man känner för att fira något – eller för att pigga upp en grå måndag? Sure thing! Och här kommer de! BUDGETVITT: Muscadet Sèvre et Maine sur lie, Loire, Frankrike 98 krSuverän budgetpava som bjuder på pigg energi i glaset i form av färsk citrus, honungsmelon, päron och mineralsälta. Perfekt till fiskpinnar eller fisktacos.BUDGETRÖTT: Periquita Original, Península de Setúbal, Portugal, 89 krEn riktig trotjänare på Systembolaget och ett vin som fortsätter att leverera bra njut för pengen år efter år. (Faktum är att den här till och med är smarrigare än det något dyrare storasyskonet Periquita Reserva.) Kryddigt och mustigt med gott om körsbär, blåbär, lakrits och kanel.BUDGETBUBBEL: Cava Pinot Noir Rosé Organic 1+1=3 Reserva Familia, Cava, Spanien, 139 krCharmigt rosébubbel på pinot noir som bjuder på gott om smultron, röda äpplen, röda vinbär, ljus nougat, blodapelsin och mariekex. Klart bra och välsmakande för pengen och ett bubbel som kan pigga upp vilken fattig dag som helst.