Foto: Stine Christiansen och OrreforsSemlor och champagne, kanske inte en kombination man har top of mind – men visst älskar man väl båda? Och gott + gott blir oftast gott. Det finns dock några fallgropar att undvika när man ska para sötsaker med dryck. Det första är att välja en dryck som helst är sötare än det du har på tallriken, annars kan drycken upplevas som väldigt sur och kärv. (Sugen på coupe-glasen på bilden? De finns att köpa HÄR.)Så till den stora frågan så här i semmel-tider: Går det att dricka champagne till semla? Det rungande svaret är JA, men välj då en skumpa med restsötma. Champagne har nämligen olika söthetsgrader beroende på sockerhalt i vinet, då den torraste champagnen går under beteckningen Brut Nature (0–3 gram socker per liter) till Doux (över 50 gram socker per liter). Semla kan vara sött, men det är ingen ordentlig sockerchock – så därför skulle jag välja en champagne som har söthetsgrader demi sec. Det är en halvsöt champagne som har ett sockerinnehåll på 32–50 gram. Här kommer tre tips på finfin skumpa som gör sig utmärkt till en smarrig semla – så att du kan bjuda på en riktig lyxfika i helgen eller varför inte servera en minisemla med champagne som dessert om du ska styra upp en festlig meny? Succé!Psst! HÄR har du det ultimata receptet på en klassisk semla. Champagne Taittinger Demi-Sec, 501 kr Taittinger är ett klassiskt vinhus och den här pavan finns på flera hyllor runtom i landet. En sprudlande fruktig champagne med smak av söta äpplen, honungsmelon, nektarin, vitt bröd, fransk nougat och kanderad citrus.Louis Roederer Carte Blanche, 561 kr (BS)Roederer gör väldigt eleganta champagner, och deras demi-sec är inget undantag. Här ingår chardonnay, pinot noir och pinot meunier och det bjuds på solmogna äpplen, en lätt blommighet, marsipan och jasmin med finstämd sötma och väldigt elegant avslut. Pol Roger Rich Extra Cuvée de Réserve Demi Sec, 547 kr (BS)Pol Roger är ytterligare en favoritproducent i Champagne och här har man en blend på de tre vanligaste champagnedruvorna: pinot noir, chardonnay och pinot meunier. Vinet är tropiskt djupfruktigt och brödigt med inslag av brioche, vit choklad och hasselnötter.