Visst har man huvudet fullt av julplanering just nu, men snart stundar även ett nyår – och vad vore väl en nyårsafton utan bubbel i glasen? Om du ska beställa är hög tid att göra det nu, nu, nu.Jag har under året provat hundratalet (säkert mer) olika mousserande viner. Här får ni mina favoriter i olika prisklasser som är relativt enkla att få tag i så här innan nyår. Smarrigt värre oavsett om du bara har en hundring att avvara till årets skål, eller vill lägga dina pesetas på något ruskigt läckert och luxuöst. FINFINA BUDGETFAVORITER – under 200 kronorPongrácz Brut, Sydafrika, 129 krHär har vi en cap classique, mousserande vin enligt traditionella metoden (tidigare känd som champagnemetoden) men gjort i Sydafrika. Man använder sig här dessutom av samma druvor som i champagne; pinot noir och chardonnay. Smaken är fyllig med viss brödighet som kulminerar i en ren och guläpplig samt lite nötig avslutning. Krämig, fin mousse – och ett vin som alltid imponerar!Fruitière Vinicole D’Arbois Crémant du Jura Brut, Frankrike, 179 krDet finns så mycket prisvärt och njutbart mousserande vin utanför Champagne. I Jura, ett vindistrikt som gränsar mot Schweiz, görs till exempel mycket bra crémant. Här får du en symfoni av gula och röda äpplen, aprikos, vit nougat, rostat bröd och en touch av lime i glaset. Vinet är piggt och ungdomligt med skjuts i syran! Fest för modest peng, helt enkelt.Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, Frankrike, 169 krEn urbra crémant som skapar festkänsla så fort bubblorna dansar i glaset. Inslag av röda äpplen, rostat bröd, grillad citron och krispig mineralitet – det här är inget annat än ett fantastiskt bubbel för pengarna! Gott till pizzasnittar med smetana och löjrom. Dessutom är det här en crémant som är riktigt sjyst att lagra och som utvecklar finfina mognadstoner med några år på nacken – liksom en bättre champagne.Ferrari Brut Organic, Italien, 179 krSmarriga bubblor från Trentino i norra Italien där man gör riktigt bra mousserande vin – till budgetpris. Denna pava bjuder på härliga frukttoner och gott om fräschör. Druvan är 100 % chardonnay och här får du smak av gröna äpplen, saltlakrits och inslag av nötter och rostat bröd. De små fina bubblorna dansar fram på tungan och skapar en smakfest i munnen. Korka upp till rårakor med parmesan och räkröra. MAGISKT TILL MELLANPRIS – under 500 kronorChampagne Palmer Blanc de Blancs 2017, Frankrike, 429 krHär har vi en årgångschampange ”Blanc de blancs”, vilket betyder att druvorna är av god kvalitet, plockade samma år och att vinet är gjort på enbart gröna druvor. Allt om oftast chardonnay. Kravet vad gäller årgångschampagne är också att den ska ligga minst tre år på jästfällningen. Här får vi härlig smak av gula äpplen med toner av macadamianötter, vit choklad, grillad citron och vit persika. Frisk syra och elegant avslut. Champagne Nicolas Feuillatte Collection Organic Extra Brut, Frankrike, 399 krEn nyhet som trillade in i fasta sortimentet nu den 1 december. Eko-skumpa på 60% pinot noir och 40% chardonnay med doft av röda vinteräpplen, carambola, apelsin och nybakat surdegsbröd. Vinet har också touch av macadamianötter och med ett krispigt och syrligt avslut. Ett härligt tillskott på fasta hyllan.Pierre Peters Cuvée de Réserve, Frankrike, 439 krKlassiskt vinhus som gått i generationer och har sitt säte i Champagnebyn Le-Mesnil-sur-Oger. En ytterst elegant champagne på chardonnay från olika vingårdslägen och delar av distriktet som får särskilt smakdjup av den stora andelen reservvin av äldre årgångar som man pytsar i. Friskt och äppligt med toner av gröna äpplen, vit choklad, krusbär, nougat, nötter och vitt bröd. Elegant avslut och fina små bubblor.Champagne Vieille France Blanc de Noirs 2013, Frankrike, 479 krÅrgångschampagne gjord på enbart blå druvor (blanc de noirs) i den bredare och brödigare stilen som bjuder på röda äpplen, lite rödbärighet, toner av nougat, mogna päron, rostat bröd och hasselnötter. Balanserad syra och lång kraftfull smak som mynnar ut i ett läckert fruktigt avslut. En skumpa som blev en klar favorit hos mig bland de fasta listningarna när den släpptes för två år sedan. LÄCKRA LYXPAVOR – 500 kronor och uppåtCharles Heidsieck Blanc de Blancs Brut, Frankrike, 699 kr Den här flarran var jag snabb att haffa när den nyligen släpptes i tillfälliga sortimentet. Det finns pavor kvar i vissa butiker och även online. Heidsieck är ju ett personligt favorithus i Champagne, och här får du rikt av äppelfrukt, vit toblerone, grillad citron och sjung i syran med ett elegant avslut och lång eftersmak. Som att dricka stjärnor, som någon munk visst sa någon gång där i slutet av 1600-talet … Henriot Millésimé Brut 2014, Frankrike, 699 krÅrgång 2012 av denna pangare var magisk, men nya släppet 2014 är definitivt också att räkna med. Den här skumpan går inte av för hackor, och släpps som årgångsvin, vilket bara produceras när vingårdarna levererat toppdruvor. Här har vi 50% chardonnay och 50% pinot noir. Urläcker med knäckiga toner, mogna äpplen, apelsin, nötter och nougat. Smakdjup och finess i ett med syrligt och charmig finish. SLURP!Louis Roederer Brut Vintage 2015, Frankrike, 799 krRiktigt härligt vin som absolut tål att ligga längre, men vem orkar vänta? Det är gott, oh så gott, redan nu. Vinet har legat fyra år på jästfällningen, alltså ett år mer än vad som krävs av en vintagechampagne. Du får toner av gröna äpplen, vit choklad, nötter och med ett avslut som av grapefrukt med sirlig syra som lätt nyper tag långt bak in innerkinden och får oss att salivera och törsta efter mer. En riktigt bra skumpa att korka upp tidigt på kvällen till de lyxiga snittarna med skaldjur eller som en aptitretande skål innan trerättersmiddagen. Krug Grande Cuvée Edition 171, Frankrike, 2449 krDyrgrip som är i en klass för sig med sitt enorma smakdjup, sin komplexitet och sin breda generösa och mogna smak samtidigt som du har en pigg syra som skär igenom allt. Det här är magiskt med smak av gula äpplen, brioche, rostade hasselnötter, vit lyxchoklad och grillad citron. Och det är dyrt. Oh så dyrt. Well, en storvinst på Bingolottos uppesittarkväll kanske fixar biffen … ROMANTISKA ROSÉBUBBEL – i olika prisnivåerRotari rosé, Italien, 129 krAlltid ett säkert kort i budgetsegmentet när det kommer till mousserande rosévin – imponerande bra frukt, rödbärigt och härligt med allt på rätt plats! Här kör man 50/50 chardonnay och pinot noir. Vinet kommer från producenten Mezzacorona som är ett kooperativ i Trentino där de under varumärket Rotari gör kvalitetsbubbel med finess, utan att det rånar en på pengar.Cava Pinot Noir Rosé Organic 1+1=3 Reserva Familia, Spanien, 127 krHärlig cava med eko-stämpel där druvan pinot noir från spanska marker får skina. Frisk och bärig i fin balans, ett riktigt kap på cavasidan med allt man vill ha och lite till. Sötmogna skogsbärstoner, lite brödighet och lätt touch av nötter samt ett friskt avslut. Ja, det är svårt att inte bli charmad. Salud!Bollinger Rosé, Franrike, 799 krLily Bollinger är kvinnan som blev änka, ärvde vinföretaget och med fast hand styrde verksamheten mot storsuccé. Idag tävlar kvinnliga sommelierer för att få bära titeln ”Årets Lily” – och champagnen med Bollinger på flaskan är berömd världen över. Den här i rosa skrud ligger mig lite extra varmt om hjärtat med sin sommarbäriga och generösa stil, toner av rostat bröd och touch av macadamianötter men också med ett friskt och långt avslut. Urläcker att njuta av i glas med väl tilltagna kupor.Pol Roger Brut Rosé 2015, Frankrike, 749 krDet här är faktiskt den skumpa som jag och min man Andreas skålade i när det bara var vi två under bröllopet. En lyxig, välbalanserad och löjligt läcker årgångschampagne där druvorna kommer från 20 stycken grand och permier cru-gårdar i Montagne de Reims och Côte des Blancs. Pol Roger var också Winston Churchills favorit-champagne, och därför har han en egen special-cuvée uppkallad efter sig. Men nog om det. Den här då? Ja, den bjuder på flörtiga toner av röda bär, nötter, brödighet och med ett elegant och friskt avslut. Om man redan är kär, blir man ännu mer pirrig med denna i glaset. Ett bra köp om du planerar att fria på nyår.