Den fjärde fredagen i oktober är det World Champagne Day. En dag som instiftades 2009 av vinexperten Chris Oggenfus med stöd av Comité Champagne. För champagne är som bekant inte vilket sprattelvatten som helst, utan en lyxig och ikonisk dryck som tillverkas i den franska regionen med samma namn. Det som gör champagne speciell är band annat att:1. Vinet måste komma från distriktet Champagne i norra Frankrike. 2. Tillverkningen är en av hemligheterna bakom champagnens exklusivitet. Här är det den traditionella metoden vi snackar om, aka méthode traditionnelle. Den innebär en andra jäsning i flaskan, vilket skapar de små, eleganta bubblorna. 3. De tillåtna druvorna att göra champagne på är chardonnay, pinot noir och pinot meunier, men även arbanne, petit meslier, pinot blanc och pinot gris får förekomma. Druvor är dyra i Champagne – därför kostar vinerna mer.4. Den långa lagringen som krävs är också ett av skälen champagne ofta är dyrare än andra mousserande viner. Enligt reglerna ska flaskan lagras i minst 15 månader, varav minst 12 månader på jästfällningen. För en vintage-champagne, alltså årgångsbetecknad champagne, krävs minst 36 månaders lagring.Så vad ska man då korka upp eller beställa för bubblande godbitar dagen till ära? I’ve got you covered. Här kommer fem fantastiska favoritchampagner – från budget till lyx.🥂 Solklart fynd. Champagne Alain Bailly Les 87, 319 kr via Vinoteket.seDet är inte ofta man läser ”fynd” i samma mening som ”champagne”. Ännu mer sällsynt är ”dunderfynd”. Men här gör ni det! Att hitta en champagne av den här kalibern för under 400 spänn är ovanligt idag. Vi snackar 100 % pinot meunier. Vinhuset heter Alain Bailly och är inne på sjätte generationen nu. Och de skriver själva att det är ”pinot meunier”-lovers - och treatar denna druva på bästa sätt! Doften är inbjudande och öppen med nötig profil, inslag av grillad citron, brioche, vårsippor och gul stenfrukt. Smaken är rund, fylld av gyllene toner med touch av nybakat bröd och fint balanserad syra. Moussen är krämig och smaken lång. Hörde jag skål?🥂 Bubblor med smakdjup. Palmer & Co Vintage Brut 2016 , 499 krPalmer & Co är ett vinhus som jag besökte i våras och som jag verkligen imponeras av. Här får man riktigt mycket vin för pengarna, och de levererar alltid champagner med otroligt bred smakbild. Här får vi både frisk syra och krämiga bubblor med smak av mogna äpplen, brioche, grillad citron och nougat med en läcker salt avslutning. Hela fyra år på jästfällningen har skapat ett fint smakdjup och det är lika delar chardonnay och pinot noir som samsas i flaskan. Finessrikedom till ett riktigt bra pris! 🥂 Prissänkt vintage-skumpa. Henriot Millésimé Brut 2014, 499 krHenriot är ett champagnehus som jag lätt glömmer bort, men som jag tycker levererar fantastiska bubblor för pengarna! Här har vi en årgångschampagne med 10 år på nacken – nu till ett rejält fyndpris! Flaskan har nämligen prissänkts med 200 kronor på sistone. Den här champagnen touchar en mognare stil. Vi får gott om knäckighet i doften och toner av kanderade mandlar följt av mogna äpplen, brioche, torkad aprikos, grillad citron och med ett långt avslut och pigga bubblor. En smakrik champagne som bjuder på kraft och vars syra är något dämpad – men som också bjuder på en berusande elegans. Med sin smakrikedom är det här en gastronomisk champagne som gör sig fint till mat, testa till exempelvis kyckling eller anka med rotfruktsrösti. 🥂 Frisk favorit. Valentin Leflaive Extra Brut Blanc de Blancs, 649 kr (BS)Valentin Leflaive är ett relativt ungt vinhus och startades 2015, men magi har minsann skapats på denna korta tid. Här har vi en riktig pangare med allt på rätt plats, vi snackar 100 procent chardonnay och vinet bjuder på både tydlig ryggrad och finlemmad slank kropp. Vi får syrlig frukt i glaset, men här finns också smakdjup, livliga bubblor, vit brödighet, en touch av nötter och färskpressad citrus med pigg äpplighet och ett elegant och långt avslut. 🥂 Rosa diamant. Bollinger Rosé, 829 krVad vore världen utan rosa bubblor? Lite tristare, helt klart. Jag älskar roséchampagne, och den här tillsammans med Heidsiecks roséskumpa, toppar min lista. Det jag gillar med Bollinger som vinhus är den generösa, breda stilen på vinerna. Det är brödigt, inbjudande och elegant – med smakdjup. Här får vi gott om mogna sommarbär, grillad citron, brioche, nougat, blodapelsin och macadamianötter. Moussen är krämig och smaken lååång. Lika god på egen hand som till exempelvis råraka med smetana och lax.