Hello Sweden! Nu har jag återigen landat på svensk mark efter äventyr i Amerikat, och det lagom till Sveriges nationaldag. Vill du hylla detta avlånga land med en sipp? Då har jag några superba svenska flarror till dig, som du bara måste testa i sommar – funkar även fint inför midsommar, då man ju också gärna vill ha svenskt i glaset. Cider: Två svenska producenter som gör utmärkt cider och iscider är Pomologik och Brännland. Pomologik håller till i Strängnäs och gör cider på enbart svenska äpplen från bland annat Österlen, och en favorit är deras klassiker Pomologik Aroma, äppelcider som lagrats på ståltank. Smakar som en riktigt bra, torr äppelcider ska göra. Brittisk i stilen och petita bubblor som bildar ett litet party på tungan. Generöst äpple och aprikos med imponerande syra, smakkoncentration och längd. Deras alkoholfria, torrhumlade Hopple på burk är också riktigt fin!Brännland har sitt säte utanför Umeå, och specialiserar sig på iscider – och det i världsklass. Iscider passar perfekt som dessertvin eller till ostar. I Brännland Iscider Apple Ice 2018 hittar vi toner av mer honung, en viss blommighet, aprikos och pomerans. Fortfarande en syra som nyper till och balanserar upp fruktsötman. En cider med både djup och finess. Testa till vaniljglass med äppelkompott eller lagrad ost.Öl: I Sverige kryllar det av ambitiösa mikrobryggerier som gör riktigt fin bärs i bred range. Personligen älskar jag en bra suröl eller fruktig, läskande IPA så här i sommartid. Brommabryggeriet Television Brewery gör en riktigt fin IPA under namnet Helihopper som jag gärna dricker kall i solen. Tydliga humlearomer av aprikos, mango och apelsin. Här finns även stråk av kåda och viss knäckighet som klingar ut i välbalanserad beska och touch av apelsinzest.Vin: Sverige är ett vinland på uppgång och främst i södra delarna, inte minst i Skåne men också längs Sveriges västkust, planteras vinrankor som så småningom ska bli till stilla svenska viner – eller mousserande varianter. Den tåliga gröna druvan solaris är mest populär i de svenska vingårdarna men det experimenteras också med kloner av t ex pinot noir. En svensk producent som spelar i högsta svenska vinligan är Kullabergs vingård. Deras vita vin Immelen är fantastiskt med florala toner av fläder och svartvinbärsblad, härlig fruktighet av äpple och gula päron, men också en sjyst rondör. Dyrt, men det i särklass bästa om du vill testa svenskt vin. Sprit:Vad är mer traditionsenligt att snacka om denna dag än den svenska spriten? I Sverige blomstrar inte minst ginmarknaden just nu och här finns flera favoriter. Stockholms bränneri imponerar stort med sin pink gin, ett somrigt måste i spritskåpet – ge mig en G&T nu, tack! Gotlands ginfabrik gör en superb färdigblandad Dry martini. Och så får vi ju inte glömma ”den lille”. Dagen till ära måste jag såklart tipsa om Grönstedts blommiga nationaldagscognac, Le National – även om denna såklart är gjord i franska regionen Cognac, så är det ändå en produkt av traditionstyngda producenten Grönstedts. Denna cognac är gjord av druvor som kommer från en enskild vingård och med blommig ton och exklusiv aura ger den en lyxig touch till vilket sommarkalas som helst! Endast 1 000 numrerade flaskor släpps (som dessutom kommer i en urfin förpackning, perfekt gåbortspresent till midsommar!) Eller varför inte testa deras punsch, snacka om dryck med historia? Fyll ett avecglas med is, häll på punsch – och njut!