Påsken närmar sig med stormsteg – åh, denna underbara högtid där kravet mest är att man ska äta gott och lata sig? Mmhm, I'm game! Och vill du ha något extra gott i glaset denna högtidshelg är det på tiden att klicka hem det nu. Här listar jag 12 påskkompatibla drycker som kommer att förgylla all den härliga maten (och lossa tungans band när du behöver vara extra trevlig på eventuella släktträffar…). Bonus: Jag tipsar också om några riktigt smarriga recept att testa. BUBBEL & VITTCharles Fox Reserve Rosé NV, Sydafrika, 257 krDet är vår! Det är påsk! Man är ledig (förhoppningsvis) – och det är en perfekt tid för att poppa rosa bubbel. Den här rackaren är en cap classique, Sydafrikas svar på champagne kan man säga och med eleganta toner av syrliga röda bär, solig citrus och lätt brödig touch blir det perfekt att starta påskfirandet med, samtidigt som du bjuder på löjromscheesecake med kallrökt lax.Savatiano Papagiannakos 2022, Grekland, 175 krUrgott från Grekland på den kanske inte så kända gröna druvan savatiano – även om det är en av landets mest planterade druvsorter. Vinstockarna är över 50 år gamla, solen het – och vinet har bra tryck i frukten! I glaset får vi gott om toner av nektarin, aprikos, gula äpplen, limezest och grapefrukt. Varför inte till en härlig grönsaksgratäng eller helgrillad laxsida med romsås? Tuppen på flaskan gör såklart vinet extra påskvänligt.Fat Rooster Chardonnay 2022, Portugal, 129 krVin med ännu en påskvänlig etikett! Här snackar vi chardonnay från Portugal som har en len och nästan lite oljig munkänsla. Det bjuds på toner av gula äpplen, melon, vit persika och grillad citorn. Ett enkelt vin som funkar fint som allround-pava till den brokiga buffén. Adega de Monção Vinho Verde 2022, Portugal, 129 krUngdomligt, friskt, lekfullt och spritsigt! Det här vinet är charmigt grönäppligt med inslag av vit persika, med citrusklingande avslut och en eftersmak med hopp om solig och varm vår. Drick som det är eller till ett gäng salta chips med löjromsdipp. Påskkompatibel lyxuppläggning hittar vi hos Catarina König.Jonty’s Ducks Pekin White 2021, Sydafrika, 139 krNya årgången av den här favoriten bjuder fortfarande på excellens och mycket vin för pengarna. Härligt smakdjup men fortfarande ett lätthet och fräschör. Toner av gula äpplen, vita päron, persika, smör, grillad citron och kardemumma. Background story: Den ekologiska vinproducenten Avondale använder ankor till att äta upp skadedjur i vingårdarna. Därför får de här en välförtjänt hyllning på etiketten. Och vinet är urgott till helgrillad kyckling med citron och örter. RÖTTArndorfer Rotwein, Österrike, 185 kr/1 literJosigt, solmoget bärigt och läskande från Österrike – en enliterspava dessutom. Ett rättframt och okomplicerat rött vin med toner av körsbär, hallon, örter och stjärnanis som gör sig fint att dricka kylt till plockbrickan om vårsolen visar sig (snälla?) och du bara vill sitta ute och sola plytet.Maison Renard Lirac Côtes du Rhône Cru, Frankrike, 135 krVäldigt mycket Côtes du Rhône för pengarna med saftig och tillgänglig frukt som bjuder på mörkrödbärig elegans, matvänliga tanniner med örtigt och lite svartpepprigt avslut. Urgott och alla rätt – till pangpris! Testa till det småvarma på påskbordet.Trizanne Elim Syrah, Sydafrika, 299 kr Riktigt bra syrah från Trizanne som bjuder på lätt och flörtig munkänsla men också seriös i sin stil. Lockar in dig med mörkrödbärig frukt, saftigt anslag för att ta med dig på en virvlande smakresa bland röda plommon, mogna körsbär, skogshallon, gröna örter och en subtil liten pepprig finish. Gott till lammet. Och mer om vinmakaren Trizanne Barnard kan du läsa här. BRÄNNVIN & ROMBoge Bränneri Britta 2019, Sverige, 38 %, 371 kr/500 mlKryddat brännvin från gårdsbränneri utanför Slite på natursköna Gotland. Den här godingen passar urbra till helgens krämiga rätter eller de som har en citrusfräschör i sig. Intensiv påskgul färg och tonerna av citron, saffran, anis och pomerans gör sig utmärkt på påskbordet!Plantation Grande Reserve, Barbados, 315 kr/700 mlRom av den här kalibern tackar man inte nej till – och den här vill jag gärna se i mitt påsklägg i år. Romen har en utsökt söt, kryddig och djup smak med smörkolaaktig fatkaraktär och inslag av ljus choklad, sultanrussin, apelsin, kokos, vanilj och arrak. Varför inte till barnsligt smarriga bounty cake pops? Recept hittar du HÄR. ÖLOppigårds Easter Ale, Sverige, 31,90 krOppigårds träffar ofta alla rätt med sin säsongsöl – så även här! Ölet är smakrikt med rund och fin kropp, smak av kavring, aprikos, knäck och apelsinskal. Härlig beska och liten subtil sötma som bär upp de lite mer smakrika rätterna på påskbordet på ett utmärkt sätt. Testa till påskens grillade rätter eller det hembakade kavringen med helgskinka på.Omaka Kallsup, Sverige, 25,90 krJag imponeras alltid av vad Hedda Spendrup hittar på sitt bryggeri Omaka. Jag gillar ju den lite lättare, syrliga stilen av öl och den här gosen gör sig utmärkt som läskande inslag på påskbordet med sina toner av frukostknäcke, örter och citrus samt ett salt avslut. Gott till sillunchen!